fbpx

Urus Staff Pertama Dengan SOP Bisnes Anda

woman-laptop-beach
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Kenapa penting untuk kita semua yang berbisnes ni. Apa jadi kalau tak ada? Apa lebihnya kalau ada? Walaupun yang kecil-kecil, meniaga goreng pisang pun perlu ada SOP ke?

pi5oalymt

Jawapannya YA. Wajib ada SOP.

 

Supaya kerja kita teratur. Bila dah ada SOP ni pun, urusan kerja jadi lebih lancar. Setiap proses dan langkah untuk laksanakan kerja sudah ada. Tinggal ikut sahaja. Nak ambil staff pun dah senang hati, tak ada lah tidak kelam kabut. Kita tak perlu membazir tenaga dan wang untuk bayar tenaga pengajar melatih mereka. 

Terutama yang bercita-cita nak ambil staff pertama, SOP operasi adalah perkara pertama yang perlu kita siapkan. Supaya mudah untuk kita monitor kerja mereka. Mereka sudah tahu apa yang perlu dibuat. Tak perlu dah nak mengharapkan kita suruh, barulah nak gerak. Setiap perkara nak kena bagitahu. Kita tinggal semak sahaja. Kalau tak buat SOP letih kita nanti.

 

checklist-tick-marks-checkboxes

Bila ada SOP. Dah senang hati. Tinggal semak kerja sahaja.

SOP ini juga penting supaya kita lebih nampak bagaimana kita nak atur kerja kita. Mana yang kurang atau tak efektif, kita boleh perbaiki dari semasa ke semasa. Dari situ kita boleh kurangkan risiko kesilapan dalam selesaikan sesuatu kerja.

Ia jadi lebih mudah apabila kita tahu mana satu sumber untuk kita rujuk. Mana satu perkara yang kita boleh laksanakan sendiri, atau mana satu kerja yang perlukan kelulusan pihak ketiga. SOP lah yang menentukan.

“Jadi anda sudah ada SOP?”

 

Baca Lagi : Ternyata, Kepenatan Anda Berbisnes Akan Hilang Setelah Anda Memiliki Panduan SOP

 

Jangan lupa untuk LIKE dan FOLLOW Facebook Tukang Fikir untuk mengikuti segala perkembangan terbaru dan juga ilmu bisnes random yang di olah dengan gaya bersandar.

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Follow Kami

tukangfikircom-putting-all-your-eggs-in-a-basket Motivasi Bisnes

Ini Step By Step Bina Perniagaan Baru tanpa Ganggu Perniagaan Sedia Ada

Apa Yang Membuatkan Staff Gembira, Bagaimana Cara Memotivasikan Staf, Cara Menaikkan Motivasi Staff, Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Menggembirakan Staff, Bagaimana Untuk Buat Staff Rajin Bekerja, Suasana Yang Menceriakan Staff, Bagaimana Untuk Memberikan Keselesaan Kepada Staff. Staff

6 Faktor Bagi Memastikan Staff Sentiasa Bersemangat Untuk Bekerja

tukangfikir.com Kewangan

5 Sebab Mengapa Pengurusan Akaun Lebih Penting Daripada Sales Dan Marketing

Scroll to Top