Tukang Fikir-canva-logo

Blog

Tag: cara

Kurangkan Cukai Perniagaan Sebelum Start Bisnes, Tak Ramai Owner Bisnes Tahu!

Cukai, cukai, cukai. Aduh, baru nak enjoy sikit hasil titik peluh keringat sendiri, dah kena bayar cukai dekat kerajaan. Tapi nak buat macam mana, bukan ke itu wajib dan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia. Pemilik bisnes yang bijak, kena pandai dan ambil tahu cara yang anda boleh buat untuk kurangkan cukai tersebut.

Sebelum Tetapkan Harga Produk atau Servis, Baca Ni Dulu!

Seringkali, rakan usahawan saya tanya “macam mana nak tetapkan harga barang yang nak dijual”?¬†Macam mana nak pastikan harga yang diletak tu tak merugikan? Ada banyak tools dan cara yang boleh digunakan. Tapi antara yang paling simple adalah kita cari break even point a.k.a titik pulang modal dulu.