fbpx

Ini 1 Kelebihan Utama Sendirian Berhad Yang Ramai Orang Tak Tahu

corporate-guys
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Kelebihan yang paling jelas adalah perlindungan hutang kepada para pemegang sahamnya di mana pendedahan terhad kepada jumlah modal saham yang mereka melanggan.
 
Mereka tidak bertanggungjawab atas mana-mana amaun hutang luar pegangan saham mereka, dengan syarat tidak ada penipuan atau penyelewengan lain.

Kelebihan Utama Sdn Bhd
 
Sebagai contoh, sekiranya syarikat Ahmad Sdn Bhd mempunyai hutang RM500k, hutang adalah tanggungjawab syarikat bukan hutang Ahmad.
 
Rumah dan kereta yang di bawah nama Ahmad tidak akan dirampas dan dilelong. Hanya asset syarikat sahaja untuk cagar segala hutang syarikat.
 
Berbeza kalau syarikat Ahmad Enterprise, hutang syarikat adalah hutang peribadi. Kalau Ahmad ada hutang RM500k, habis lah segala asset milikan Ahmad. Rumah, kereta semua kena tarik.
 
Bayangkan kehidupan Ahmad selepas segala harta ditarik. Lagi sengsara kalau Ahmad sudah berkeluarga.
 
Sebab itu lah, Sendirian Berhad sangat penting. Tak mahal pun nak upgrade. Kalau masih confuse dan nak tahu lebih lanjut, boleh hadir ke Bengkel Sendirian Berhad Heroes.

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Follow Kami

IPOH 21 January 2015. ( METRO IPM714P ) Pengasas Vida Beauty Datuk Seri Dr Hasmiza Othman membuat Tagline 'Qu Puteh, barulah puteh' sambil menyentuh pipi dengan jari yang digunakan Datuk Vida dalam kedua-dua program itu menjadi sebutan sehinggakan ada yang menggunakan sebagai bahan ejekan serta lawak. NSTP/Muhaizan Yahya. Jualan Dan Pemasaran

Kenapa Kami Kata Dato Vida Usahawanita Yang Licik?

Kelebihan PLT Berbanding Sdn Bhd Persyarikatan

7 Kelebihan Syarikat PLT Berbanding Sdn Bhd

tukangfikir.com Motivasi Bisnes

Pengorbanan Seorang Bos Yang Kebanyakan Staf Tak Pernah Ambil Tahu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top