fbpx

4 SOP Wajib Untuk Peniaga Newbie

Tukang-Fikir-checklist
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Newbie atau tak newbie. Semua wajib ada SOP. Jika yang dah bisnes bertahun lama masih ditakuk yang sama, tanya diri. Dah ada SOP ke belum? Hehe… Ini benda betul.

Jangan sangka kita meniaga burger tepi jalan tak perlu SOP. Meniaga air balang tepi jalan pun perlu ada SOP tau. Saya nak tekankan lagi, setiap perniagaan, bukan sahaja pemilik produk atau servis sendiri. Malahan semua. Orang tanya pada saya lagi, Tuan, kalau bukan owner bisnes, Tak perlulah SOP kan?

Ini jawapan saya.

Kalau dah namanya berniaga, tak kiralah dropship, agent, atau stokis. Semua kena ada SOP. Kecuali……. Bisnes tu hanya hobi. Suka-suka. Ada untung oraitlah, makan lebih bulan ni… Kalau takde untung pun takpe, kita makan macam biasa… Jika anda golongan ini. Anda tak perlu SOP.  🙂

Terasa? Silakan terasa. Tanya diri sendiri semula kita berniaga ni untuk apa Baiklah mari kita sambung. Apa dia 4 SOP wajib ini?

 

Baca sini : Ini Panduan SOP Untuk Newbie Dalam Bisnes

4sopwajib-a
4 SOP Wajib Dalam Bisnes

4 SOP ini adalah yang pertama sekali perlu ada jika anda dah mula berniaga dan serius berniaga. Mereka adalah ibu kepada SOP-SOP yang ada. Dalamnya oleh jadi ada 2 SOP, 3 SOP atau 20 SOP. Mulakan dengan merangka carta alir, kemudiaan pecahkan kepada proses kerja setiap satu secara terperinci.

 

Baca seterusnya : Aktiviti Bina SOP Wajib Untuk Peniaga Newbie

 

Jangan lupa untuk LIKE dan FOLLOW Facebook Tukang Fikir untuk mengikuti segala perkembangan terbaru dan juga ilmu bisnes random yang di olah dengan gaya bersandar.

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Follow Kami

tukangfikircom-faizsufi Motivasi Bisnes

Ini adalah JALAN NIAGA. tulisan oleh “Sang Kancil” Faiz Sufi

nadiahabdah.com S.O.P

Bisnes Rugi 30k Kerana Tiada SOP

tukangfikir.com Jualan Dan Pemasaran

4 Perkara Perlu Ambil Perhatian Sebelum Buat Keputusan Untuk Bina Jenama Sendiri

Scroll to Top