Kurangkan Cukai Perniagaan Sebelum Start Bisnes, Tak Ramai Owner Bisnes Tahu!

Cukai, cukai, cukai. Aduh, baru nak enjoy sikit hasil titik peluh keringat sendiri, dah kena bayar cukai dekat kerajaan.Tapi nak buat macam mana, bukan ke itu wajib dan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia. Pemilik bisnes yang bijak, kena pandai dan ambil tahu cara yang anda boleh buat untuk kurangkan cukai tersebut.Hari ni saya nak share perkongsian daripada pakar cukai tentang cara untuk kurangkan cukai bisnes dari sebelum mula berniaga lagi.Sangat sesuai ...

Read More

Sebelum Tetapkan Harga Produk atau Servis, Baca Ni Dulu!

Seringkali, rakan usahawan saya tanya "macam mana nak tetapkan harga barang yang nak dijual"? Macam mana nak pastikan harga yang diletak tu tak merugikan?Ada banyak tools dan cara yang boleh digunakan. Tapi antara yang paling simple adalah kita cari break even point a.k.a titik pulang modal dulu.Tujuan nya ialah nak check sama ada berbaloi atau tak harga yang kita letak tu. Titik Pulang Modal sebenarnya merupakan satu point dimana jumlah hasil ...

Read More