Sebelum Tetapkan Harga Produk atau Servis, Baca Ni Dulu!

Seringkali, rakan usahawan saya tanya "macam mana nak tetapkan harga barang yang nak dijual"? Macam mana nak pastikan harga yang diletak tu tak merugikan?Ada banyak tools dan cara yang boleh digunakan. Tapi antara yang paling simple adalah kita cari break even point a.k.a titik pulang modal dulu.Tujuan nya ialah nak check sama ada berbaloi atau tak harga yang kita letak tu. Titik Pulang Modal sebenarnya merupakan satu point dimana jumlah hasil ...

Read More

Cara Paling Mudah Kira Untung Bersih

Jika beli RM30 jual RM100 dah boleh yahoo. Untung RM70. Ya ka?Contoh kiraan. Jom kira-kira kalau berani.Contoh Produk A.Harga jualan: RM150 Kos Produk: RM30 Kos Poslaju: RM7Cara kira harga produk.Harga Kos + Kos Poslaju = Modal Produk (Cost Of Good Sold)RM30 + RM7 = RM37Cara kira untung kasar.Harga Jual – Modal Produk = Untung KasarRM150 – RM37 = RM113.Cara kira kos tersembunyi.Contoh kos tersembunyi.Kos Pemasaran = RM20. Kos Gaji = RM5. Upah bungkus = ...

Read More